1. A kén használata elengedhetetlen a borászatok számára és teljesen törvényes eljárás. Tartósít, lassítja az oxidációt, növelve a bor élettartamát.
2. Segíti a bor fejlődését, stabilizálja a színt és az ízeket, amennyiben megfelelő mennyiségben alkalmazzák.
3. A borokba kerülő kén mértékét a fajta és a szüret időpontja határozza meg, azonban a borászatok egyre jobban törekednek a kén minimalizálására.
4. A fehérborokban több kén található, mint a vörösökben.
5. Mivel minden emberi szervezet másképp reagál a kémiai vegyületekre, ebből adódóan előfordulhat, hogy egyes személyeknél már egy pohár bor elfogyasztása is fejfájást okozhat. Viszont a népesség csak csekély részét érinti ez.
6. A nagy mennyiségben elfogyasztott alkoholtól és az italok keverésétől garantáltan fejfájásod lesz. Továbbá azt sem árt tudni, hogy mind az alkohol, mind a cukor dehidratációt okoz, hiszen megköti a vizet a szervezetben.
7. Törekedj a jó minőségű bor fogyasztására. Azaz csak a jó technológiával, nagyon higiénikus körülmények között készült borokat érdemes meginni.
8. A borok biogén aminokat is tartalmaznak, amik közül a hisztamin lehet még kellemetlen fejfájásunk forrása. Viszont sem ezek, sem a kén borban lévő mennyisége nincs egészségkárosító hatással szervezetünkre.
Jó tanács!
Amikor bort fogyasztunk, igyunk sok-sok vizet is, továbbá figyeljünk oda a mértékletességre, megelőzve ezzel a másnapi gondokat. :)