Always wine

Jó, ha tudod: Mitől van fejfájásod, és miért van kén a borban?

2018. szeptember 14. - PappÁgnes

1. A kén használata elengedhetetlen a borászatok számára és teljesen törvényes eljárás. Tartósít, lassítja az oxidációt, növelve a bor élettartamát.

2. Segíti a bor fejlődését, stabilizálja a színt és az ízeket, amennyiben megfelelő mennyiségben alkalmazzák.

3. A borokba kerülő kén mértékét a fajta és a szüret időpontja határozza meg, azonban a borászatok egyre jobban törekednek a kén minimalizálására.

4. A fehérborokban több kén található, mint a vörösökben.

photo-1516600164266-f3b8166ae679.jpg

5. Mivel minden emberi szervezet másképp reagál a kémiai vegyületekre, ebből adódóan előfordulhat, hogy egyes személyeknél már egy pohár bor elfogyasztása is fejfájást okozhat. Viszont a népesség csak csekély részét érinti ez.

6. A nagy mennyiségben elfogyasztott alkoholtól és az italok keverésétől garantáltan fejfájásod lesz. Továbbá azt sem árt tudni, hogy mind az alkohol, mind a cukor dehidratációt okoz, hiszen megköti a vizet a szervezetben.

7. Törekedj a jó minőségű bor fogyasztására. Azaz csak a jó technológiával, nagyon higiénikus körülmények között készült borokat érdemes meginni.

8. A borok biogén aminokat is tartalmaznak, amik közül a hisztamin lehet még kellemetlen fejfájásunk forrása. Viszont sem ezek, sem a kén borban lévő mennyisége nincs egészségkárosító hatással szervezetünkre.

Jó tanács!

Amikor bort fogyasztunk, igyunk sok-sok vizet is, továbbá figyeljünk oda a mértékletességre, megelőzve ezzel a másnapi gondokat. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://alwayswine.blog.hu/api/trackback/id/tr9014239441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bafana 2018.09.15. 14:30:18

+ egy jótanács: kerüld a félszáraz, félédes és az édes borokat. Csak szárazat!
+ mégegy: ahogy nem szégyen vizet inni a borozás közben, úgy érdemes valami rágcsálnivalót is fogyasztani mellé.

Borogy 2018.09.15. 21:59:00

Erdekes, hogy angliaban minden bor csavaros es a 98% szirupbol van higitva. Adja is a fejfajast masnap, mig egy jo magyar bor nem. A hires draga behozott szirup visszahigitott borok xarok.

Girhes 2018.09.16. 08:22:40

2-3 pohár vörösbornál többet nem szoktam inni, mégis szinte mindig rettentő fejfájással ébredek másnap. Sajnos az általad említett csekély részbe tartozom, ezért ha tehetem, inkább whiskyt iszom. Attól nincs bajom, legalábbis a fejfájás elkerül.
süti beállítások módosítása