A mai posztom egyben egy élménybeszámoló is lesz, ugyanis múlt pénteken volt szerencsém részt venni a hajdúszoboszlói Hotel Délibábban, a Mirage Étterem és Kávézó által szervezett nagyszerű gasztrorendezvényen. Az est programja két fő részből állt: egy-egy remekbe szabott mesterkurzusból Szepsy István, ifj. Szepsy István és Kovács Nimród előadásával, továbbá egy gálavacsorából, fantasztikus bor-étel párosításokkal.
fotó: Kiss Tamás
A vendégek fogadása az étteremben történt, welcomedrink gyanánt Kreinbacher Extra Dry pezsgőjét szolgálták fel, amely kiváló elindítója volt az estének. Miután minden résztvevő megérkezett, a hotel rendezvénytermében folytatódott az este Vállai Béla köszöntőjével. Béla a Hotel Délibáb Food&Beverage Managere és vezető sommelier, aki a rá jellemző precizitással szervezte meg és vezényelte le a rendezvényt.
A mesterkurzus Szepsy István előadásával kezdődött, amely a fajta és termőhely fontosságáról szólt. A borász szívvel, hittel és hatalmas eltökéltséggel mesélt arról, hogy a termőhely messze a legfontosabb, annak természeti értékeit fel kell tárni és át kell ültetni a borba. Céljuk, hogy lépésről lépésre haladva megtalálják azokat a dűlőket és parcellákat, ahonnan rendszeresen kitűnő minőségű borokat készíthetnek. Ezek a borok olyan képviselői lehetnek az országunknak, ami szélesebb körben való megismerést, elismerést hozna. Az előadás alatt a pincészet három kiváló borát kóstolhattuk meg, melyeket a borász néhány mondatban bemutatott. Ezek a következők voltak: Percze Furmint 2017, Szt. Tamás Furmint 2016 és Aszú 2013.
Majd Kovács Nimród, az egri Kovács Nimród Winery tulajdonosa vette át a szót. Tőle az egri terroir-ról és a borászatról kaptunk érdekes információkat borainak ízlelgetése közben, ami a 2016-os Furmint, a 2011-es NJK és a 2012-es Grand Bleu volt. Többek között beszámolt arról, hogy Eger sok mindenben hasonlít Burgundiára, így a kiváló magyar fajták mellett olyan burgundi és észak-Rhone fajtákat telepítettek, amelyek otthon érzik magukat a borvidéken. Ezekből a szőlőfajtákból születnek meg később az elegáns, egyedi KNW borok korszerű technológia és magas szintű szakértelem által. A 2015-ös Furmint kóstolása közben a borászat tulajdonosa azt is elárulta, hogy a furmint oltványait Szepsy Istvántól szerezték be.
Egy rövid szünet után következett a gálavacsora, melyen a fogások Riz Tamás és csapata keze munkáját dicsérték. Az ételek és borok minősége kiemelkedő volt, nagyon jól kiegészíttették egymást, a felszolgálás pedig hibátlan volt. A vacsora során megtekinthettük a látványtálalás minden apró mozzanatát. Az est folyamán a következő fogásokat és borokat kínálták számunkra:
Hideg előétel
- Tonhal Carpaccio, kaviár
Szepsy, Furmint 2016
Leves
- Karfiol krémleves, gyöngytyúk ravioli
Kovács Nimród, Battonage Chardonnay 2015
Meleg előétel
- Wellington sertés szűz, gránátalmás cékla
Kovács Nimród, Syrah 2016
Főétel
- Füstös wagyu marha, sütőtök, édesburgonya, fűszeres chutney
Szepsy, 6 puttonyos tokaji Aszú 2009
Desszert
- Paraszt tarhonya, vanília, mazsola
Szepsy, Édes szamorodni 2013
Az esemény remek hangulatban, nagyon profi szervezés mellett zajlott. Vállai Béla és csapata minden részletre odafigyelt, hogy a rendezvény a lehető legmagasabb színvonalat nyújtsa.
Melegen ajánlom minden borkedvelőnek, aki ki szeretne szakadni a rohanó hétköznapokból. Itt kikapcsolódhattok és beleveszhettek abba a gasztroélménybe, amit a Hotel Délibáb, a Mirage Étterem és Kávézó kínálni tud számotokra.
További képek az estéről (a galéria megnyitásához kattints a képre):
fotók: Kiss Tamás
Egyéb boros tartalmakért, keresd fel facebook és instagram oldalam is! :)