Always wine

Útmutató a palackméretekhez

2019. október 28. - PappÁgnes

Miközben több ezer szőlőfajta és több tucat borospohár típus létezik, addig borosüvegből csak néhány standard forma és méret van. 

Ebben a blogbejegyzésemben a különböző palackméretekről és azok elnevezéséről lesz szó.

12 különböző méret létezik 187 ml-től a 18 literes kiszerelésig. Az EU-s törvényhozás 10 literes felsőkorlátot határoz meg a csendes borokra és 9 literest a pezsgőkre.

Egészen 3 literig a palackok a méretük alapján lettek elnevezve, míg a nagyobb üvegek bibliai szereplőkről kapták a nevüket. Hogy ki és miért adta a palackoknak ezeket az elnevezéseket, annak az eredete bizonytalan. Egy biztos, a bor a történelmünk része, így talán nem véletlenül jött létre a palackok ezen nevezéktana.

palackmeretek_4.jpg

* Pezsgők esetében a Jeroboám űrtartalma a Dupla magnuméval egyenlő. A 4,5 literes pezsgős palackokat Rehoboámnak, míg a 6 literes pezsgős palackokat Matuzsálemnek nevezik.

Az 500 ml-es palackokat elsősorban tokaji, sauternes-i borok és egyéb édes bor esetében használják. A 18 literes palack a Salamon elnevezést kapta. 

forrás: https://www.wsetglobal.com

Ha tetszett amit olvastál, akkor gyere és nézz be facebook és instagram oldalamra is, ahol ennél is több érdekességgel és képes tartalommal várlak Téged!  :)

A bejegyzés trackback címe:

https://alwayswine.blog.hu/api/trackback/id/tr7115265516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása