Always wine

A világ legidősebb szőlőtőkéje

2019. január 19. - PappÁgnes

Nem is olyan rég legjobb barátom Szlovéniában járt, ahonnan küldött nekem néhány képet a világ legidősebb szőlőtőkéjéről, amely már több mint 400 éves. A matuzsálem egész pontosan Maribor városában, a Dráva partján található, és valamikor az 1500-as években telepítették egy épület tövébe (mely szintén áll a mai napig). Ez az egyedülálló növény látta Napóleon hódításait, ott volt, amikor az I. világháború dúlta fel Európát, és túlélte a II. világháború bombázásait is. Ráadásul még mindig hozza termését, melyből bort is készítenek.

dsc05651-01.jpeg

A szőlő fajtája fekete bársony, mely Szlovénia egyik legrégebbi nemes szőlőfajtája. Évente 35-55 kg termést ad, ami nagyon kis mennyiségű bort eredményez. A kis hozamnak egyik oka a tőke hajlott kora, azonban a kevesebb mennyiségű szőlő sokkal koncentráltabb, szemei mézédesek. Az Öreg Szőlő terméséből készült bor a szőlő gyökerei alatt található pincerendszerben érik, mely egyébként Maribor legrégibb pincéje. Érlelése után borát 100 db 2,5 dl űrtartalmú palackba töltik, melyre felkerül a város pecsétje és a polgármester aláírása. Ezek a palackok azonban soha nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, a polgármester minden évben maga választja ki azokat az embereket, akik ajándékba kapják. Eddig olyan prominens személyiségek kaptak belőle, mint II. János Pál pápa, XVI. Benedek pápa, Akihito japán császár és Bill Clinton.

dsc05650-01.jpeg

Az Öreg Szőlő Maribor egyik jelképe, nagyon fontos turistalátványosság, és több ünnepet is megihletett. Az Öreg Szőlő metszése az egyik ilyen jeles nap, ahol a metszés ünnepi hangulatban zajlik, a lemetszett vesszőket pedig a kiválasztott városoknak adományozzák. Egyébként Magyarországon is megtalálható ennek a  szőlőtőkének egy oltványa, amit a Szekszárdi borvidéken ültettek el. Azonban a legfontosabb ünnep mindenképp az Öreg Szőlő Fesztiválja, amely egy idegenforgalmi, konyhaművészeti bor- és kulturális fesztivál. Ez a rendezvény az öreg szőlőtőke ünnepélyes szüretével kezdődik és a maribori Márton-napi mulatságokkal zárul.

b7a7e5418b3fc1da7c1a3421b215ea9d.jpg

forrás: https://pinterest.com

Ha élőben is szeretnétek gyönyörködni az Öreg Szőlőben és kedvet kaptatok egy kis kiránduláshoz, akkor a közeli jövőben érdemes lehet ellátogatnotok Mariborba, amely város nem csak a legidősebb szőlőtőkét, hanem sok szép más látványosságot is tartogat magában.  Érdemes egy sétát tenni az óvárosban és felkeresni a főteret a városházával, a Keresztelő Szent János székesegyházat és a kastélyt.  

Ha nem csak a borokat szeretitek, hanem nagy túrakedvelők is vagytok egyben, úgy szívesen ajánlom nektek kedves barátom blogjának olvasását. Gazdag élménybeszámolóiban leírja azokat a nagyszerű helyeket, ahol ő már megfordult.

Egyéb boros tartalmakért, keresd fel facebook és instagram oldalam is! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://alwayswine.blog.hu/api/trackback/id/tr4814571240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pecz 2019.01.20. 18:54:11

Igen jó cikk. Szép a szőlő és az egész város megér egy kirándulást, vagy pár napot. Azért azt mondjuk el, hogy az épületben műzeum van (ingyenes) és borkóstolót is kínálnak, ami nem ingyenes, de legalább borzalmas.

joterv.hu · www.joterv.hu 2019.01.21. 18:13:10

Ez a szőlőtőke nem tűnik túl idősnek. Ennél sokkal vastagabbak, öregebbek is vannak. Egy kb 50 éves tőke ilyen.. Nemrég láttam egy fotót egy tényleg öreg tőkéről, annak a törzse több méter átmérőjű volt és szanaszét hasadt..

PappÁgnes 2019.01.21. 18:37:04

Kedves joterv.hu!

Köszönöm a hozzászólását, a szőlőtőke korát hitelesítették, csak így kerülhetett be a Guinness Rekordok Könyvébe.
süti beállítások módosítása