Tudjuk-e mi a pezsgő, a gyöngyözőbor vagy a habzóbor? Mit jelent a champagne vagy a frizzante kifejezés?
Szénsavas bor a pezsgő, a habzóbor és a gyöngyözőbor is. A pezsgő szénsavtartalma az erjedésből származó szén-dioxid megőrzésének az eredménye, a habzóbornál az élelmiszer-ipari célra felhasználható ásványi eredetű szén-dioxid adagolásával hozzák létre a szénsavas jelleget. A gyöngyözőborok egyik típusa az erejedésből származó szén-dioxid megőrzésével, a másik az ásványi eredetű szén-dioxid hozzáadásával készül.
A pezsgő és az egyéb szénsavas italok közötti éles választóvonal a gasztronómiában testesül meg igazán. Amíg az egyéb szénsavas italok leginkább szomjunk oltására valók, addig a finom pezsgők valóságos ünnepi légkört, igazi kulináris élményt teremtenek.
A pezsgőkészítési módszereknek 3 típusa van:
- Méthode traditonnelle/ tradícionális eljárás
- Méthode transvasée
- Méthode charmat/tankpezsgő gyártás
Ezen szénsavas borok megnevezése, kifejezése vidékenként más és más. Úgy döntöttem, hogy a leggyakoribbakat összegyűjtöm Nektek egy helyen. A képen nem szerepel, de Magyarországon a szénsavas borok megnevezése: pezsgő, gyöngyözőbor és habzóbor. És akkor a többi:
Ha tetszett amit olvastál, akkor gyere és nézz be facebook és instagram oldalamra is, ahol ennél is több érdekességgel és képes tartalommal várlak Téged! :)
forrás:
Borászati technológia
Bortankönyv (A világ borai)