Always wine

Útbaigazítás a buborékok világában

2019. július 31. - PappÁgnes

Tudjuk-e mi a pezsgő, a gyöngyözőbor vagy a habzóbor? Mit jelent a champagne vagy a frizzante kifejezés?

Szénsavas bor a pezsgő, a habzóbor és a gyöngyözőbor is. A pezsgő szénsavtartalma az erjedésből származó szén-dioxid megőrzésének az eredménye, a habzóbornál az élelmiszer-ipari célra felhasználható ásványi eredetű szén-dioxid adagolásával hozzák létre a szénsavas jelleget. A gyöngyözőborok egyik típusa az erejedésből származó szén-dioxid megőrzésével, a másik az ásványi eredetű szén-dioxid hozzáadásával készül. 
A pezsgő és az egyéb szénsavas italok közötti éles választóvonal a gasztronómiában testesül meg igazán. Amíg az egyéb szénsavas italok leginkább szomjunk oltására valók, addig a finom pezsgők valóságos ünnepi légkört, igazi kulináris élményt teremtenek.

A pezsgőkészítési módszereknek 3 típusa van:

  • Méthode traditonnelle/ tradícionális eljárás
  • Méthode transvasée
  • Méthode charmat/tankpezsgő gyártás

Ezen szénsavas borok megnevezése, kifejezése vidékenként más és más. Úgy döntöttem, hogy a leggyakoribbakat összegyűjtöm Nektek egy helyen. A képen nem szerepel, de Magyarországon a szénsavas borok megnevezése: pezsgő, gyöngyözőbor és habzóbor. És akkor a többi:

champegne_1.png

Ha tetszett amit olvastál, akkor gyere és nézz be facebook és instagram oldalamra is, ahol ennél is több érdekességgel és képes tartalommal várlak Téged!  :)

forrás:
Borászati technológia
Bortankönyv (A világ borai)

A bejegyzés trackback címe:

https://alwayswine.blog.hu/api/trackback/id/tr3014791636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása