Always wine

A sokoldalú Egri borvidék

2019. február 11. - PappÁgnes

Magyarország borvidékei közül az egyik szívemhez legközelebb álló az egri. Mai cikkemben róla fogok Nektek mesélni, a végén pedig bemutatok egy bort, ami magán hordozza a borvidék jellegzetességeit.

Ez az impozáns borvidék a Bükk hegység délnyugati lábánál található, melynek a szőlővel betelepített területe mintegy 5400 hektárnyi. Két eredetvédelmi körzete van, az Egri és a Debrői körzet.

Az Egri borvidék éghajlata mérsékelt kontinentális, meglehetősen hűvös, száraz jellegű, viszonylag későn tavaszodik.

A borvidék alapkőzete és talaja elképesztően változatos. Az egyik ilyen kőzet a riolittufa, amely a borvidék nagy részét jellemzi. Az Eger vidéki pincék legtöbbje ennek köszönhetően riolittufába vájt pince. Számomra ez mindig is lenyűgöző volt, hiszen olyan közeg vett körül a pincelátogatások alkalmával, ami a borvidék nagy részének meghatározó kőzete. További fontos kőzetek a mészkő, dolomit, agyagpala gazdag változatai, pl. a híres Nagy-Eged hegyen. Ezeket a kőzeteket egy későbbi időszak mészkövei, agyagmárgái és homokkövei fedik. A hegy- és domboldalakon, főleg a riolittufán, agyagpalán, mészben szegény nyiroktalaj, barnaföldek, agyagbemosódásos barna erdőtalajok alakultak ki. Ezen kívül még egyéb kőzetről és talajformáról is írhatnék, de ha mindet felsorolnám, akkor ebből is egy cikk születne.

nagy_eged_hegyen_poszt.png

Tavaly ősszel jártunk a mesés borokat adó Nagy-Eged hegy tetején

Több száz közepes és kisméretű borászat létrejöttével és kiemelkedő fejlődésével a borvidék borainak minősége jelentősen javult. Az Egri borvidék honlapja szerint a legöregebb borospincék kora a 400 évet is meghaladja, de napjainkban is vájnak még új pincéket.

A fehér – és a vörösborok aránya nagyjából megegyezik a borvidéken, ugyanis a borvidék adottságai –termőhely és fajtaösszetétel -lehetővé teszik, hogy az itt termesztett fajtákból csúcsborok készülhessenek akár fehérbor, akár vörösbor esetében.

Az Egri borvidék híres bora az Egri bikavér és az Egri csillag, melyek készítése szigorú szabályok és gondos odafigyelés mellett történik. Ha kíváncsi vagy arra, hogy mi van a poharadban, amikor ezeket a borokat fogyasztod, olvasd el az erről szóló korábbi cikkemet. De nem csak cuvéek, hanem nagyon szép fajtaborok is képviselik az Egri borvidéket, mint például a kékfrankos, pinot noir, kadarka, cabernet franc, merlot, leányka, chardonnay, szürkebarát, sőt még a furmint is.

Én a szívembe zártam az Egri borvidéket, hiszen annyiféle fantasztikus borstílus megszületett és még megszülethet itt. Gondolok itt egyrészt a vékonyabb, de nagyobb savtartalmú száraz borokra, gazdag illatvilággal, vagy a nagyobb alkoholtartalmú, fahordós érlelésű, nagy minőségű, komplex stuktúrájú borokra. Eszembe jut egyes borok olajos simasága, vagy épp belevaló tüzessége.

Ha ezek után kedvet kaptál egy egri borhoz…

img_20190128_191958-01.jpeg

Thummerer Pince – Cabernet Sauvignon Superior 2013

Pohárba kitöltve nagyon szép sötét rubin színe van. 2013-as évjáratú bor, aminek az eltelt idő csak jó tulajdonságokat kölcsönzött. Az illata nagyon komplex, a borban érett cseresznyére, málnára emlékeztető illatokat éreztem, némi fűszerességgel, bőrösséggel. A bor egyensúlyban van, igazán telt, jó savú, a tanninja pont annyi, amennyinek lennie kell. Nekem nagyon tetszett ez a bor.

Egyéb boros tartalmakért, keresd fel facebook és instagram oldalam is! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://alwayswine.blog.hu/api/trackback/id/tr3214470142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása