Always wine

Mi van a poharadban? Az Egri Bikavérről és az Egri Csillagról

2018. december 31. - PappÁgnes

A bikavér az Egri borvidék ikonikus bora, melynek készítése mintegy 100 éves múltra tekint vissza, míg az Egri Csillag a régió legújabb bora, a híres vörös cuvée fehér testvére. A bikavér megalapozta a borvidék hírnevét vörösbor-készítésben, így hát a csillagtól sem várnak kevesebbet a borászok.

7dad7e269f406e1396293f5ddb45d23d.jpgfotó: https://pinterest.com

De gondoltad volna, hogy mennyi szabálynak kell megfelelni ahhoz, hogy Egri Bikavér vagy Egri Csillag címke kerülhessen egy palackra? Az Egri Borvidék honlapján megtalálhatók azok a termékleírások, amelyek meghatározzák ezen borok készítését. Ezek a következők:

Bikavér készítésének kategóriától függően vannak szabályai:

Classicus bikavérek:

-Engedélyezett szőlőfajták: bíborkadarka, blauburger, cabernet franc, cabernet sauvignon, kadarka, kékfrankos, kékoportó, menoire, merlot, pinot noir, syrah, turán, zweigelt

-Maximális hozam: 100 hl/ha

-Borkészítés:

  • a szőlőcefrét legalább 8 napig héjon kell erjeszteni
  • a bort legalább 6 hónapig fahordóban kell érlelni, kivéve: blauburger, kadarka, kékoportó, turán fajták borait.
  • a bort tilos édesíteni

-Házasítási szabályok:

  • legalább négy szőlőfajta borának házasítása kötelező, arányuknak külön-külön meg kell haladnia az 5%-ot
  • a kékfrankos fajta arányának 30-65% között kell lennie, a házasításban ennek a fajtának kell a legnagyobb arányban jelen lennie
  • a turán és a bíborkadarka fajták borának aránya együttesen és külön-külön sem haladhatja meg a 10%-ot

Superior és Grand Superior bikavérek:

-Engedélyezett szőlőfajták: ugyanazok, mint a Classicus bikavérnél, kivéve a bíborkadarka

-Maximális hozam: Superior bikavérnél 60 hl/ha, Grand Superior esetében 35 hl/ha

-Borkészítés:

  • a szőlőcefrét legalább 14 napig héjon kell erjeszteni
  • a bort legalább 14 hónapig fahordóban kell érlelni
  • a bort tilos édesíteni

-Házasítási szabályok:

  • legalább négy szőlőfajta borának házasítása kötelező, arányuknak külön-külön meg kell haladnia az 5%-ot
  • a kékfrankos fajta arányának 30-65% között kell lennie, a házasításban ennek a fajtának kell a legnagyobb arányban jelen lenni
  • turán fajta borának aránya nem haladhatja meg a 10%-ot

    3aecfa56e5f664cb7244cdb19915154e_1.jpg                                                                     fotó: https://pinterest.com

Egri Csillag készítésénél Egri Classicus és Egri Superior kategóriára egyaránt vonatkozó szabályok:

-Alkalmazott szőlőfajták:

  • Kárpát-medencei fajták: cserszegi fűszeres, Ezerfürtű, furmint, gyöngyrizling, hárslevelű, irsai olivér, juhfark, kabar, királyleányka, leányka, mátrai muskotály, mézes, olaszrizling, zefír, zenit, zengő
  • egyéb fajták: chardonnay, ottonel muskotály, pinot blanc, rajnai rizling, sárga muskotály, sauvignon blanc, szürkebarát, tramini

-Borkészítés:

  • a szőlőt a szüret napján fel kell dolgozni
  • a bor édesítése tilos

-Házasítási szabályok:

  • legalább négy szőlőfajta bora arányának meg kell haladnia külön-külön az 5%-ot
  • egy fajta borának aránya sem haladhatja meg az 50%-ot
  • a Kárpát-medencei fajták használata kötelező és ezekből a fajtákból együttesen vagy külön-külön legalább 50% arányban kell házasítani
  • illatos fajták (cserszegi fűszeres, gyöngyrizling, irsai olivér, mátrai muskotály, ottonel muskotály, sárga muskotály, zefír) borának aránya együttesen és külön-külön sem haladhatja meg a 30%-ot

A szabályok betartásán túl, a borászoknak azt is szem előtt kell tartaniuk, hogy jó minőségű, emlékezetes Egri Bikavér vagy Egri Csillag akkor születik, ha a legjobb minőségű alapanyagból kiindulva a lehető legmagasabb színvonalon készítik boraikat.

Ha szívesen meglátogatnál ezen borfajtákkal kapcsolatos borgasztronómiai eseményeket, akkor ajánlom az Egri Bikavér Ünnepet és az Egri Csillag Weekend rendezvényt, amely mindig színes programokkal várja az odaérkező látogatókat. Továbbá, ha már Egerben jártok, mindenképp keressetek fel néhány pincészetet, ahol megismerkedhettek a borvidék nyújtotta finom borokkal.

Egyéb boros tartalmakért, keresd fel facebook és instagram oldalam is! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://alwayswine.blog.hu/api/trackback/id/tr6914525104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása