Always wine

Októberben az olaszrizlingé a főszerep!

2016. október 05. - PappÁgnes

De mit tudunk erről a szőlőfajtáról, melynek bora kicsit keserű mandulára emlékeztet, és enyhe rezeda illatú?

Az olaszrizling egyike azon szőlőfajtáknak, amelyek hazánkban szinte az összes borvidéken megtalálhatóak, továbbá a legnagyobb méretű olaszrizling táblák a Balatonfüred-Csopaki borvidéken vannak. Csopakon a fajta tekintélyes védettséget élvez, ezért a termőhely neve kizárólag az itt termett olaszrizling boron tüntethető fel.

Maga a szőlő és a bor nem rendelkezik jellegzetes aromatikával, azonban szolid zamatainak, harmonikus savainak köszönhetően képes átadni a termőhely egyedi adottságait, például  a mineralitását(ásványosságát). Csopakon a termőföld sokfélesége (mészkő, vöröshomok, lösz, kavics, tufa, stb.), a Balaton és a karsztvizek együttesen adják a mély- vagy halovány zöld színű olaszrizling esszenciáját.

Az olaszrizling későn érő fajta, általában október elején szüretelik, és többnyire száraz borokat készítenek belőle, de léteznek töppedés és/vagy botritizálódás* által nívós minőségű édes változatai is. Tartályos, és hordós érlelésre egyaránt alkalmas.

Honnan jön az olaszrizling október ötlete?

A Winelovers -prémium boros rendezvényeket népszerűsít, és szervez -  kötelességének érezte, hogy a legfontosabb hazai szőlőfajtákat és bortípusokat megismertesse a borkedvelőkkel.  Így jött létre 2013-ban az Olaszrizling Október programsorozat, amely idén már a negyedik alkalommal kerül megrendezésre.
A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet erre a kivételes és egyedülálló szőlőfajtára, amely nemcsak a hétköznapok bora lehet, hanem olyan gyöngyszemek is születhetnek belőle, amik egyedi alkalmak méltó kísérői.
Igazán hálásak lehetünk a kezdeményezésnek, hiszen több borkereskedés, étterem és borokat népszerűsítő hely követi a Winelovers által kreált elképzelést. Az Olaszrizling Október apropóján különleges borcsomagokkal találkozhatunk a borszaküzletekben, továbbá számos olaszrizling témájú borkóstolón vehetünk részt. Érdemes figyelni az éttermi ajánlatokat, mert több helyen bővítették az étlapot, és szélesebb skálán kóstolhatjuk a kiváló olaszrizling borokat, mint az év többi részében.

*A szőlő különféle rothadását jelenti, amit a Botrytis Cinerea (szürkepenész) nevű gomba okoz. Ha a már érett fürtre telepedik rá a gomba - köszönhetően a váltakozó őszi esős és száraz időnek -, kialakul az, amit nemes rothadásnak hívunk. Azonban a nyers vagy nem egészséges szőlőt megtámadó botritisz hatása határozottan káros.

A bejegyzés trackback címe:

https://alwayswine.blog.hu/api/trackback/id/tr3414183271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása