Always wine

Felbontás után mennyi ideig tárolható egy bor?

2018. október 01. - PappÁgnes

Ez több mindentől is függ. Borunk eltarthatóságát nagyban befolyásolja a használt szőlőfajta, az évjárat, a cukor- és alkoholtartalom, vagy éppen a borászati technológia. Ezeken kívül a bor oxigénnel való érintkezése megrövidíti annak élettartamát, ami miatt a bor egy idő után ecetesedni kezd.

cheers-wine-and-cheese_4460x4460.jpg

Na de mégis akkor meddig fogyaszthatóak?

Vannak borok, melyeket egyáltalán nem érdemes tartogatni, azokat 24 órán belül el kell fogyasztani, hogy a bor még élvezhető legyen. Azonban vannak olyan tételek is, amelyek több napig is tartják „szépségüket”. 

A pezsgőket, gyöngyöző borokat és habzóborokat érdemes a leghamarabb elfogyasztani, maximum 1-2 napig tároljuk őket hűtőben. Még hatékonyabbak tudunk lenni, ha beszerzünk magunknak egy pezsgőzáró dugót, ami a pezsgőben levő szénsavtartalmat segíti megőrizni.

A könnyedebb fehér reduktív* borokat, rozékat  se tartogassuk a hűtőben sokáig, mert  azok is viszonylag hamar elvesztik finom aromájukat. Azok a fehér borok, amelyek jó savszerkezettel rendelkeznek, testesebbek, érleltebbek, nagyobb eséllyel több napot kibírnak, mint „egyszerűbb” társaik.

Általában a testes vörösek azok, amelyek felbontás után a legtovább bírják hűtőben, sőt van néhány olyan belőle, amelyeknek még jót is tesz az 1-2 napos szellőztetés. Jobban járunk, ha egy 1 hétnél tovább ezeket sem tartogatjuk, ha más nem, főzzük bele borunkat egy finom sertés-,  vagy marhapörköltbe.

Akárcsak a pezsgők esetében, a boroknál is van egy hatásos módszer a frissen tartásukhoz. Erre a célra találták ki a vákuumpumpát, ami kiszorítja a levegőt a már kinyitott palackból és lezárja egy gumidugóval, ezzel lelassítva az oxidációs folyamatot.

Eltarthatóság szempontjából minden bizonnyal a bag in box (szó szerint: zsák a dobozban) kiszerelések a legpraktikusabb megoldások. A dobozokon található egy csap, melynek használatával úgy tölthetjük ki a bort poharunkba, hogy a zsákban levő többi bor egyáltalán nem lép kapcsolatba a levegővel, így azok hetekig fogyaszthatóak lesznek. Egyébként nem csak az eltarthatóság miatt praktikus ez a csapos doboz, hanem azért is, mert környezetvédelmi szempontból nagyon sok előnye van.

*Illatos, gyümölcsös, friss borok, melyek oxigéntől elzártan lettek erjesztve, érlelve, palackozva. Ezen borok elkészítése rozsdamentes acéltartályban történtek.

A bejegyzés trackback címe:

https://alwayswine.blog.hu/api/trackback/id/tr414272491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása