Always wine

Milyen tulajdonságokkal bír egy jó borospince?

2019. június 24. - PappÁgnes

Egy borászat pincéjének meglátogatása során gyakran fel szokott merülni az a kérdés, hogy mik a jó pince jellemzői.

photo-1529877612930-6e7df7e2b02f.jpg

Mint minden témában, ebben is igazán el lehet mélyülni, apró részletekbe elveszve. Viszont én most csak az általános szabályokról írok Nektek, amik a következők:

HŐMÉRSÉKLET

Az ideális pince hőmérséklete 10–13 °C közötti. Néhány °C eltérés nem végzetes, de tudni kell, hogy 10 °C alatt a borok lényegesen lassabban, 13 °C fölött pedig gyorsabban fejlődnek. Az ideálistól néhány fokkal eltérni kisebb baj, mint a gyakori és esetleg szélsőségesebb hőmérséklet-ingadozás.

Mire való a borospince?

A borospincék a bor tárolására, érlelésére és kezelésére szolgáló építmények, tehát egyidejűleg hármas feladatot látnak el.

PÁRATARTALOM

Az optimális páratartalom 70–75% körül van - fahordós érlelő pincék esetében ez 83–88%. Szárazabb klímában a dugók kiszáradása és a borok esetleges oxidáltsága állhat elő, nedvesebb körülmények között pedig a dugók és címkék penészesedhetnek.

LÉGTISZTASÁG, SZELLŐZÉS

A bor fejlődéséhez, kezeléséhez tiszta levegő szükséges. A levegő a hordó pórusait átjárva jut a borba. Azért fontos, hogy a pince levegője tiszta legyen, mert a bor könnyen magába veszi az idegen szagokat. Dohos, fülledt levegőjű pincében a bor hibás illatú és ízű lesz. Másfelől a jó szellőző rendszer a páratartalmat is szabályozza.

MEGVILÁGÍTOTTSÁG

Jobb a fényt kizárni, tehát sötétben tárolni a borokat. A mesterséges megvilágításhoz kerülni kell a neonfényt.

Néhány Magyarországon megtalálható pince:

Forrás: Eperjesi Imre- Borászati technológia

További boros tartalmakért keresd fel facebook és instagram oldalam is! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://alwayswine.blog.hu/api/trackback/id/tr9614908266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása