Always wine

A sillerek nyomában: Mit tudunk róluk?

2019. november 19. - PappÁgnes

Hamarosan beköszönt a tél, azonban mi még kellemes hőmérsékletű novemberi napokat élhetünk át. Ilyenkor jól esik egy testesebb fehérbor, egy vörösbor, vagy épp egy siller. 

Én most a kedves olvasóimnak egy sillertbort szeretnék bemutatni és ha már ezt választottam, akkor kicsit ki is térnék arra, hogy mi is az a siller.

p1530587-01.jpeg

A sillerbor jellege közelebb áll a vörösboréhoz, mert teltebb, aromásabb, s némileg fanyarabb, mint egy rozébor. Többnyire Villányban és Szekszárdban készítenek ilyen borokat, de pl. Egerben  is találkozhatunk velük.

Készítésüknél a kívánt alapanyag természetesen az egészséges kékszőlő. Ezen bor esetében valamivel hosszabb ideig tart a héjon áztatás, mint a rozéknál, ezért lesz mélyebb színű és tartalmasabb. 

A sillerborok a rozébornál valamivel tovább tárolhatók, de éveken keresztül ne tartogassuk, hiszen élvezeti értékük csökkeni fog. 

p1530616-01.jpeg

A poharamba a mohácsi Planina borház Sillere került, mely cabernet sauvignon szőlőfajtából készült. Szép, cseresznyepiros megjelenése van a bornak, amelyet 48 órán át áztattak héjon. Illatában gyümölcsös, amiben inkább konyakmeggy dominál. Ez egy száraz bor, lágy tanninokkal, jó savérzettel. Ízében gyümölcsös, fanyar, amit kiegészít némi fűszeresség, paprikásság, ásványosság. Jó lecsengése van a bornak, összességében tetszik és ajánlom!  Próbáljuk ki egy paprikás vagy egy lecsós étel mellé, vagy ha úgy tetszik, magában. ;)

Ha kíváncsi vagy a Planina Borházra, akkor ide kattintva egy korábbi cikkemben olvashatsz róluk. Ha pedig tetszett, amit olvastál, akkor gyere és nézz be facebook és instagram oldalamra is, ahol ennél is több érdekességgel és képes tartalommal várlak Téged!  :)

forrás: Borászati technológia

A bejegyzés trackback címe:

https://alwayswine.blog.hu/api/trackback/id/tr1715312196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása