Always wine

Parafadugó vs. csavarzár és társai

2016. szeptember 22. - PappÁgnes

Számtalanszor felmerülő kérdés, és még több kétely. Műanyag, üveg vagy parafa? Mindegyikről hallottunk már jót és rosszat, de mi is az igazság?

Többféle minőségű parafadugó is létezik: vannak gyengébb minőségűek (a bor minősége veszélyeztetve van) szabvány -, és kiváló minőségűek. A parafa elhalt sejtekből áll, légpárnaként viselkedik. Amíg a sejtfalak épek, nagyon kevés oxigént engednek át. Ez kb. 20 évet jelent, de kiváló minőségű parafa esetében többet is. A parafa  csak ennyi idő után kezd el bomlani.
Magát a parafadugót a paratölgy kérgéből állítják elő a kéreg lehántolásával, amelyet kilenc évenként meg kell tenni. Így mindig rendelkezésre áll a dugógyártáshoz az alapanyag.

Viszont meg kell említeni két hátrányt:
- egyrészt valamelyest drága,
- másrészt szennyezett lehet egy olyan anyaggal, ami tönkreteszi a bor illatát és ízét. Ez az anyag az úgynevezett triklóranizol (TCA).

Az utóbb leírt szennyező anyag okozza a dohos szagot. Kívülről nem látszik a parafadugón, hogy fertőzött-e. Ha látunk penészt, vagy fekete lerakódást az nem áll összefüggésben a szennyezettséggel. Ez a kellemetlen szag akkor alakul ki, amikor a parafadugó kapcsolatba kerül a borral (ekkor már dugóízről is beszélhetünk). Manapság a paratölgy kérgének feldolgozása során jobban ügyelnek a higiéniára, szigorúbbak az ellenőrzések, így csökkent a dugóbeteg borok száma.
Az említett két hátrány miatt, elkezdtek szakemberek kutatni a parafadugó alternatíváin. Ezek a műanyagdugó, üvegdugó és csavaros kupak.

A műanyagdugó úgy néz ki, mint a parafadugó, de ez rugalmas polimerekből készült, és meghatározott mennyiségű oxigént engednek át. Tanulmányok azt bizonyítják, hogy a műanyagdugó megbízhatóan alkalmazható azoknál a boroknál, melyeket 5 éven belül el kell fogyasztani.

Az üvegdugó praktikus, esztétikus, melyet műanyag gyűrűvel tömítenek, hogy ne menjen oxigén a borospalackba.  Teljesen zárt, itt mindenképp kizárható a dugóíz.
Nem tudni pontosan, hogy a lezárt bor még hosszú évek múlva is friss marad -e, a gyűrű hosszú távon is ellenáll-e az alkohol, a savak és a fenolok hatásának. Egyenlőre az üvegdugó is azoknál a boroknál jöhet szóba, melyeket 3-4 éven belül el kell fogyasztani. 

Ejtsünk néhány szót a csavaros kupakról is, ami szintén praktikus, dugóhúzó nélkül kinyitható. Ez is elzárja az oxigént a bortól, költséghatékonyabb megoldás, mint a parafadugó.  5 éven belül elfogyasztható borok estén javasolt a használata. 









A bejegyzés trackback címe:

https://alwayswine.blog.hu/api/trackback/id/tr2214183281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása