Always wine

Kadarka vertikális kóstoló

2018. október 25. - PappÁgnes

Október 20-án este az egri Tóth Ferenc Pincészetben Kadarka vertikális kóstolót* tartottak.  Az esemény hirdetését meglátva tudtuk, hogy ott a helyünk. És milyen jól tettük, hogy elmentünk!

vertkost_1.jpg

Az est folyamán 8 tételen keresztül mutatták be számunkra a különleges kadarka borokat.
Mielőtt megízleltük azokat, egy kis betekintést kaptunk Tóth Katalintól és Markovics György borásztól arról, miért is vagyunk ma itt. Szó volt magáról a kadarka szőlőfajtáról, borainak karakteréről és említést kapott az is, miért van nagy hagyománya ennek az egyedi szőlőfajtának itt, a pincészetnél.
Mint megtudtuk azért is különleges a kadarka, mert nagyon kevesen termelik, Egerben összesen 20 hektár található meg belőle. A Tóth Ferenc Pincészet céljának érzi, hogy megmutassa a kadarka fajtajellegét a borban, továbbá szeretne rávilágítani arra is, hogy milyen nagyszerű borokat lehet készíteni ebből a szőlőfajtából.

vertkost4.jpg

A kóstoló sort egy gyöngyöző kadarkával kezdtük, ami némi levegőztetés után nagyon szépen megmutatta magát. Gyümölcsössége, pikáns fűszeressége és finom gyöngyözése kifejezetten hívogató volt számomra, így a kezdés nálam mindenképp betalált. Folytatásként a reduktív eljárással készült Kadarka Sillert kóstoltuk, mely egy átmentet képez a rozék és vörösborok között. A pincészetnek nagy szívügye a kadarka szőlőből készített siller, melyet a gyümölcsösség, könnyedség és szép savkarakter jellemez.

A két tétel megkóstolása után, a borászat riolittufába vájatott pincerendszerét tekintettük meg, ahol a finom borokat érlelik, tárolják. Érdekes sztorikat meséltek nekünk, miközben elhaladtunk a többféle méretű fahordó, acéltartály és borpalackozó berendezés mellett.

A pinceélményt adó séta után visszaérkeztünk a kóstoló terembe, ahol már felkerült a terítékre a borokhoz szánt kísérő is, ami Nagy Orsolya házi készítésű paradicsomlekvárja és paprikás padlizsánkrémje volt, kétféle bagettel.
A kóstolósort a még forgalomba nem került 2017-es Kadarkával folytattuk, mely tökéletesen passzolt az ínycsiklandó padlizsánkrémhez.  Ezután következett a másik nagy kedvencem, a 2015-ös Kadarka, amely magával ragadt a könnyedségével, de mégis meghatározó zamataival. 
A 2013-as évjáratú Kadarkában a hordós jegyek már jobban domináltak, érett gyümölcsösséget fedezhettünk fel a poharunkban.  A 2011-es és 2008-as Kadarkák már gazdagabb komplexitást, finomabb tanninszerkezetet mutattak. 

Számomra egyértelműen a 2011-es évjáratú Kadarka lett a nagy kedvenc. Gazdag illat- és ízvilágával, finom tanninszerkezetével, kitűnő savaival levett a lábamról. Minden egyes korty izgalmat nyújtott számomra.  Kerek volt, egyben volt.

Azt hiszem, mindannyian elégedetten távoztunk az eseményről, ahol egyébként kiderült az is, hogy a jövőben több tematikus borkóstoló is tervben van.  Ilyen például a november 30-án megrendezésre kerülő különleges bor- és csokoládékóstoló.

Borsor:
1. Gyöngyözőbor Vörös 2017
2. Kadarka Siller 2017
3. Kadarka 2017
4. Kadarka 2015
5. Egri Bikavér Superior 2015
6. Kadarka 2013
7. Kadarka 2011
8. Kadarka 2008

*  Egyazon bor (fajta vagy márka) kóstolása több évjáratból.

A bejegyzés trackback címe:

https://alwayswine.blog.hu/api/trackback/id/tr9914320437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása