Always wine

Borra csoki vagy csokira bor?

2019. március 18. - PappÁgnes

A Tóth Ferenc Pincészetnél izgalmas kóstolókon vehet részt a borfogyasztó. Tavaly októberben írtam arról, hogy egy igen jól sikerült kadarka vertikális kóstolón voltunk a borászatnál, ahol megtapasztaltuk e szőlőfajta borának sokszínűségét.

img_20190314_192534-01.jpeg

Most azonban egy olyan eseményt hoztak létre, ahol a borok mellett a csokoládé is főszerepet kapott. A kóstoló házigazdái Tóth Katalin, a Tóth Ferenc Pincészet vezetője és Szeleczky Takács Viktória, a Fabric Csokoládé művésze és alkotója voltak.

img_20190314_181810-01.jpeg

Az est folyamán 8 bort és 8 csokoládét kóstoltunk meg, ahol bepillantást nyertünk a csokoládékóstolás alapjaiba, illetve abba, hogy ez is egy olyan összetett terület, mint a boroké. Szeleczky Takács Viktória elárulta, hogy a csokoládé ízét épp úgy meghatározza a kakaóbab, illetve annak termesztési területe, feldolgozása, ahogy a bor esetében a szőlő. Továbbá azt is megtudtuk, hogy a kóstolás sorrendje is sokat számít. Volt, ahol a borra csoki kóstolás működött, más esetben pedig fordítva.

Honnan tudod, hogy az általad vásárolt csoki minősége megfelelő?

Íme néhány tipp:
A kiváló minőségű csokoládé fényes, ha eltörjük roppanó hangot ad. Az a jó, ha a törésvonal felülete éles. 

A rendezvény nagyon jó hangulatban telt el, ahol olyan különleges csokoládékat mutattak be, amilyeneket nem minden nap kóstol az egyszeri csokifogyasztó. Nekünk a vörösborokhoz kínált csokik harmonizáltak a legjobban, amiből a Cabernet Franc 2011 és a hozzá párosított csoki volt a kedvencünk.

A március 14-ei kóstolósor tételei ezek voltak:

  1. Egri Csillag 2018
  2. Királyleányka 2017 - Arriba tejcsokoládé levendulával és kajszival 
  3. Egri Csillag Superior 2017 - Madagaszkári tejcsokoládé physalissal és fahéjvirággal
  4. Kadarka 2015 - Sao Thomé étcsokoládé fekete szezámmal és liofilizált málnával
  5. Játék a kakaóbab karakterével
  6. Egri Bikavér Superior 2015- Dominikai étcsokoládé chai latté-val és áfonyával
  7. Várvédő 2013 - Madagaszkári tejcsokoládé kakaóbabbal és málnás balzsamecettel 
  8. Cabernet Franc 2011 - Mexikói étcsokoládé füstölt sóval karamellizált mandulával
  9. Egri Leányka Superior 2017 Késői szüret- Salamon-szigeteki kakaóbabtuille 

Egyéb boros tartalmakért, keresd fel facebook és instagram oldalam is! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://alwayswine.blog.hu/api/trackback/id/tr6014698686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása