Always wine

A téli szezon nagy kedvence: a forralt bor

2018. november 27. - PappÁgnes

A forralt bor története dióhéjban

Ahogy az ókori rómaiak letették kézjegyüket a borkultúra fejlődésében és terjesztésében, ugyanígy a forralt bor ősét is nekik köszönhetjük. Az általuk készített ital neve eredetileg „fűszeres bor” volt, és azzal a céllal jött létre, hogy meggátolja a bor romlását. Ehhez mézet, koriandert, fahéjat, ánizst, szegfűszeget, gyömbért, borsot és kakukkfüvet használtak, az így készült italt pedig hidegen fogyasztották. A fagyos téli napok aztán érthető okokból arra sarkallták az embereket, hogy felforrósítva fogyasszák.

Miből és hogyan készüljön?

Sokan úgy tartják, hogy a gyenge minőségű bor alkalmas forralt bornak, hisz úgyis ízesítve fogyasztjuk. Ennél nagyobb hibát azonban el sem követhetnénk. Nem mondom, hogy a legdrágább prémium borunkat kapjuk elő, és öntsük a lábasba, de mindenképp minőségi bort használjunk, amelyet tisztán is szívesen fogyasztatnánk.

Tradicionálisan a legtöbbünk fejében vörösbor alapú italként él ez a testet-lelket átmelengető nedű, de a fehérbor is kiválóan alkalmas az elkészítéséhez, mindenképp próbáljuk ki így is. Nem érdemes azonban édes borból kiindulni, hiszen cukrot vagy mézet úgyis fogunk hozzáadni. Épp ezért, a legtöbb recept száraz bort ajánl.

photo-1512589848202-673dfdab1972.jpg

A boron és cukron (vagy mézen) kívül tradicionálisan két alapfűszer van: a szegfűszeg és a fahéj. Ezeken kívül tehetünk bele őrölt szerecsendiót, vanília rudat, csillagánizst, gyömbért, kardamomot, citromfüvet, citromot, narancsot. Lehetőségeink tárháza szinte végtelen, érdemes kikísérleteznünk az ízlésünknek leginkább megfelelő ízvilágot.

Az elkészítésével kapcsolatban pedig van egy jó hírem: nem kell konyhatündérnek lennünk hozzá! Alapjaiban úgy néz ki a történet, hogy a recept szerinti fűszereket és cukrot összekeverjük a borral, és melegítjük. Amire azonban nagyon oda kell figyelnünk: az alkohol forráspontja 78,34 °C, míg a vízé ugyebár 100 °C. Így nem szabad forrásig melegítenünk az italt, csak 70-75 fokig.

A forralt bor pozitív hatásai

Azon kívül, hogy jól érezzük magunkat tőle, és remekül feldobja akármelyik hideg téli estét, jótékony tulajdonságokat is tulajdoníthatunk neki. Ahogy a neve mutatja, fő alapanyaga a bor, legtöbb esetben vörösbor, melynek hatásairól itt írtam részletesebben, de dióhéjban: csökkentheti a koleszterinszintet, megelőzheti a szív- és érrendszeri problémákat és rengeteg antioxidánst tartalmaz. A hozzáadott fűszerek szerint a recepteknek se szeri se száma (sok-sok pozitív hatással), de az alapfűszerek- a fahéj és a szegfűszeg- például kiváló gyulladáscsökkentők, illetve szintén magas az antioxidáns tartalmuk.

Recept

Végezetül elhoztam nektek Jamie Oliver klassz kis forralt bor receptjét, de mindenképp arra bátorítalak Benneteket, hogy kísérletezzetek különféle hozzávalókkal és variációkkal. Fogyasszátok egészséggel az elkövetkező hideg téli hónapokban. :)

Hozzávalók:screen.jpg

  • 2 mandarin
  • 1 citrom
  • 1 lime
  • 200 g porcukor
  • 6 egész szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj
  • 3 babérlevél
  • 1 egész szerecsendió
  • 1 rúd vanília
  • 2 üveg vörösbor
  • 2 csillagánizs     
  1. A mandarin, citrom, és lime héját nagy darabokban hámozzuk le zöldséghámozóval.
  2. Tegyük a cukrot egy lábasba közepes lángon, adjuk hozzá a meghámozott héjakat, és facsarjuk bele a mandarin levét.
  3. Majd a szegfűszeget, a fahéjat, a babérleveleket, 10-12 reszelésnyi szerecsendiót, a félbevágott vanília rudat is hozzáadjuk, és annyi vörösborral öntjük fel, amennyi ellepi.
  4. Közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor teljesen elolvad, ekkor felforraljuk és további 4-5 perc alatt sziruposra főzzük. Ez azért fontos, mert így kapjuk meg a szép szirupos alapot, azonban a bor alkoholtartalma elfő, ezért nem adjuk hozzá mindet az elején.
  5. Amikor kész a szirup, levesszük a hőmérsékletet, hozzáadjuk a csillagánizst, illetve a maradék bort, és kis lángon 4-5 percig főzzük. Amikor már elég meleg (de nem forr), levesszük a tűzről, és hőálló pohárban tálaljuk.

forrás: Jamie Oliver honlapja

Egyéb boros tartalmakért, keresd fel facebook és instagram oldalam is! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://alwayswine.blog.hu/api/trackback/id/tr7814394938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása