Always wine

Kedves és elegáns: A kadarka.

2019. február 25. - PappÁgnes

A kadarka bár balkáni eredetű, mégis hazánk egyik legtradicionálisabb kékszőlő fajtája, melyből igazán egyedi borok készülnek.

Tudtad?

A filoxéravész előtt Magyarország területén a szőlőültetvények közel 70%-a kadarka volt.

Magyarországon a kadarka termőterülete megközelítőleg 400 hektár, melyből legnagyobb mennyiségben a Duna borrégió területén, Szekszárdon, Egerben és Villányban találkozhatunk.

Mitől egyedi a kadarka?

Sok változata ismert, gyakran mutálódik, ezért fordulhat elő, hogy szinte egészen más karakterű bort ad más és más borvidéken. A kadarka többféle talajon is jól terem. A löszös, meszes, tufás talajokon savasabb, teltebb, ásványokban gazdag borokat, míg a homokon kevésbé koncentrált, vékonyabb borokat ad. A szőlőbogyójának héja vékony, emiatt egyrészt kevésbé ellenálló a betegségekkel, faggyal szemben, másrészt kevesebb a színanyaga, tannintartalma is. Nehezen termeszthető fajta, de a törődést, odafigyelést meghálálja, aminek a gyümölcse izgalmas borokat rejt magában.

Több borvidéken is foglalkoznak, kísérleteznek új klónokkal, azt vizsgálva hogyan alakul a szőlő és a belőlük készülő bor. Mindezt azért is teszik, hogy a lehető legjobb minőséget, kiegyensúlyozottságot elérjék a borokban. A borászok a kadarka fajtajellegét szeretnék megmutatni a borokban, amiben elsősorban gyümölcsösséget, fűszerességet hangsúlyoznak, kevesebb hordóhasználat mellett.

Hogyan tudsz közelebb kerülni a kadarka megismeréséhez?

Például látogass el egy kadarka vertikális kóstolóra. Ilyenkor egyazon bor (fajta vagy márka) kóstolásáról beszélünk több évjáratból, ami nagyszerűen rávilágít a borok közötti különbségekre. Tavaly ősszel én is részt vettem egy ilyen kadarka vertikális kóstolón, ha kíváncsiak vagytok, ide kattintva el tudjátok olvasni a beszámolómat.

Ha ezek után kedvet kaptál egy kadarka borhoz…

p1510234-03.jpeg

Balla Géza - Kadarka 2016

Már maga a csomagolás is nagyon hívogató volt számomra. 2016-os évjárat, csábító fűszeres illat, gyümölcsös ízek, szép savak.  Ez egy jól sikerült, elegáns kadarka, melyet érdemes elkortyolgatni egy finom paprikás étel mellé.

Egyéb boros tartalmakért, keresd fel facebook és instagram oldalam is! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://alwayswine.blog.hu/api/trackback/id/tr3314402074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása